Tájoló

A Buda-vidéki zöldútvonalak használatához

A BudaVidék Zöldút egy kerékpározásra is használható, útjelzőkkel kijelölt úthálózat, amely a forgalmas közutaktól elszakadva összeköti a Zsámbéki-medence szomszédos településeit, és felfűzi a szép tájképi részleteket, természeti és kulturális örökségünk értékeit. Az úthálózat gerincét történelmi útvonalak, régi szekérutak alkotják.

A Buda-vidéki zöldutak felfedezését a honlapunkon megtalálható térképi ábrázolások és az útvonalak mentén elhelyezett útjelző kőoszlopok együttesen segítik. Az útjelző kőoszlopokon általában a legközelebbi települések nevei láthatók.

Útjelző kőoszlopok egyelőre csak a települések nem beépített részein találhatók, mert a beépített területeken a jövőben a települések arculatához illeszkedő útjelzőket szeretnénk elhelyezni. Néhány helyen nincs útjelző a szántóföldi útkereszteződéseknél, mert a kőoszlopok az összefüggő táblák művelését akadályoznák. Az első túrák során ezeken a helyeken a térkép segítségével lehet tájékozódni.

A Buda-vidéki zöldutak jellemzően mezőgazdasági művelésű területeken haladnak. A földutak lehetséges kerékpáros használata másodlagos a gazdálkodási tevékenység mellett. A földutakat a gazdálkodók tartják karban, az éves munkákhoz igazodva. A földutak évente ismétlődő javítását általában április-májusban végzik. A földutak minőségének javítását a jövőben lehetőségeinktől függően, az egyes útszakaszok adottságaival, jellemző használatukkal összehangolva szeretnénk kidolgozni.

A gazdálkodási munkáknak megfelelően a földeken nehéz gépek mozognak, különösen a betakarítási, a szántási és a vetési munkák idején. Fontos ismerni a növényvédelmi munkák jellemző idejét is: honlapunkon ezeket táblázatban foglaltuk össze. A földutak használhatóságát az időjárás is befolyásolja. Ha esős időszak vagy hosszabb csapadékmentes időszak után, kisebb gyerekekkel indulunk zöldutas túrára, érdemes előtte megnézni az utak állapotát.

Kellemes biciklitúrákat kívánunk a BudaVidék Zöldúton!