2011 – Biatorbágy

A Budavidék Zöldút tavaszi túrája

„Indulj el egy úton, én is egy másikon!”

Találkozzunk idén is a Buda-vidéki zöldutakon! 2011. május 7-én indulunk a Zsámbéki medence településeiről, és 12-14 óra között érkezünk a Biatorbágyi Iharosba.

Túraútvonalak, indulási helyszínek és időpontok:

Zsámbék – Tök – Budajenő – Páty- Biatorbágy

 • Zsámbék: 9.00 – Művelődési Ház előtt – 24 km-es túra
 • Tök: 9.30 – Kútvölgy tér – 21 km-es túra

Tinnye – Perbál – Budajenő – Páty – Biatorbágy

 • Tinnye: 8.30 – Művelődési Ház – 30,4 km
 • Perbál: 9.30 – Hősök tere – 23,4km-es túra

Telki – Páty – Biatorbágy – Telki: 10.00 – az Iskola előtt ?16,6 km-es túra

 • Páty: 10.30 – Széchenyi tér – 9,5 km-es túra

Nagykovácsi – Páty – Biatorbágy

 • Nagykovácsi: 9.00 – Tisza István tér – 22,8 km-es túra

Budakeszi – Páty – Biatorbágy

 • Budakeszi: 10.00 ? a Református templom előtt, – 18 km-es túra

Biatorbágy – Herceghalom – Páty – Biatorbágy

 • Biatorbágy: 9.00 – Főtér – 29 km-es túra
 • Herceghalom: 10.00 – Kulturális és Egyházi Központ – 18 km-es túratúra

Herceghalom – Páty – Biatorbágy – Herceghalom

 • Herceghalom: 10.00 – Kulturális és Egyházi Központ – 29 km-es túra

Programok:

Útközben totó a látványosságokkal kapcsolatban

Az Iharosban:

 • kisebb túra a Szily kápolnához
 • ismertető Biatorbágy értékeiről
 • Levéd őrségének íjászbemutatója
 • gyerekjátékok (trampolin, kötél-labirintus, dobálós vár stb.)
 • ételek, italok: Biatorbágyi fándlis, egytálétel, bodzaszörp, limonádé
 • helyitermék-kóstoló

Hozz magaddal: bukósisakot, láthatósági mellényt, innivalót és némi költőpénzt.
A túrákat településenként két túravezető irányítja.
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

Részletesebb információt a helyi szervezőktől lehet kapni.
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!


Több mint háromszáz kerékpáros indult el tíz településről május hetedike napsütéses délelőttjén Biatorbágy felé, hogy részt vegyen a Budavidék Zöldút szokásos tavaszi kirándulásán. A cél nem csupán a távolság leküzdése volt, hanem új utak bebarangolása erdőn-mezőn és a találkozónak helyszínt adó város jobb megismerése.

A biatorbágyi Fő térről reggel 9 órakor a Tájvédő Kör túravetőivel vágott neki a 27 km-es távnak közel ötven bringás. A Disznó-lápa érintésével jutottak Herceghalomra, onnan pedig a szántóföldek között bújó Kozáromi-tóhoz. Az M1 autópályán való átjutást egy mezőgazdasági átjáró segítette. Pátyon már a Tinnye és Telki irányából érkező csapatok hosszú tömör sort alkottak, ami a Fenyves után a Katalin-hegyre vezető emelkedőn le-le lassult. A Katalin-hegyi Kálváriánál Osgyányi Vilmostól kaphattak ismertetőt az érdeklődők, a Viadukton pedig Komáromi Zoltán mesélt a híd történetéről.

Déltől étel, ital várta a résztvevőket az Iharos-völgyben. A műsorok sorát a Levéd Örségének bemutatója nyitotta, majd Bolyki Sára és Kéthely Nagy Luca éneke után Tarjáni István polgármester köszöntötte a közönséget. Utánuk következet a színpadon a Pászti Miklós Művészeti Iskola Sóvirág és Barackvirág táncegyüttese, Kéthely Nagy Sándor pantomim bemutatója, Hargitai Helga jazz balettos lányai. Utolsó fellépőként Kovács Krisztián és Pinczés Bence mutatott be monociklis ügyességi elemeket.

Alkalom nyílt még próbára tenni a kerékpáros ügyességi és Kresz ismereteinket a Biatorbágyi Természetbarát és Kerékpáros Egyesület (BIKE) segítségével. Az útközben látottak alapján a
tudásunkat tesztelhettük a településenkénti totóval, és minden résztvevő kaphatott az erre a napra készítet kerékpárra ragasztható emlékmatricából.

A találkozót emlékezetessé tette a Szami pékség erre az alkalomra sütött péksüteménye, a Kisgombos könyvesbolt környezetvédelmi kiállítása és „drótszamár” hajtogatása, Pozsa Panni sajtjai, a Biai Fánglis. Haza lehetett vinni Szokolay Pali mézeiből, Újvári Gabriella ökogazdálkodással nevelt gyógy- és fűszernövényeiből. A Merkl pátyi kerékpárszerviz kipróbálható kerékpárokkal és javítási lehetőséggel szolgált. A gulyás Zsigi Papa Kifőzdéjében készült.

A Budavidék Zöldút Szövetséget alkotó szervezetek és magánszemélyek célja a nem motoros túralehetőségek népszerűsítése, a táji és kulturális értékek bemutatása és védelme a Zsámbéki-medencében. Az évente tartott rendezvények a házigazda település támogatásával jönnek létre, így az idén nélkülözhetetlen volt Biatorbágy Önkormányzatának és a Perbáli Caritasnak az anyagi támogatása, a Biatorbágyi Nagycsaládos Egyesület eszközei és tagjainak munkája, a BIKE kerékpáros ismerete és közreműködése, a Biatorbágyi Faluház segítsége, a Zsámbéki-medence Életminőség Egyesület támogatása.

Külön köszönet minden önzetlen segítőnknek és a fellépőknek!

Írta: Tüske EmilVideó